Hormonen en stress

Afgelopen weken ondanks alle zorg rondom Shay heb ik iets nieuws geleerd. Als het om rijden en management van de paarden gaat ben ik redelijk zelfverzekerd, maar het houden van een dekhengst is natuurlijk iets dat ik nog niet eerder gedaan heb en ik leer nog altijd nieuwe dingen rondom dit thema. Heb hier in Egypte wel veel met hengsten in het algemeen te maken gehad maar niet met het “echte” werk.  Salmin kwam in mijn eigendom toen hij slechts 8 maanden oud was met het enige doel dat hij zijn type aan mijn programma kan toevoegen.

Uiteraard kon de ruiter in mij het niet laten om hem op te voeden als ieder ander willekeurig paard in Nederland door zijn/haar paardenmama opgevoed wordt.  Dat hij zoveel talent en een goede werk mentaliteit heeft is in mijn ogen een meevaller en een onverwachts extraatje. Het is uiteraard heel fijn dat hij zo leuk door de bak kan sjouwen met zijn enthousiaste amazone. Maar vorig jaar was het zover. Hij mocht zich gaan bewijzen.

Het trainen met de fantoom merrie bleek veel moeilijker dan gedacht en hij bleef vanaf de zijkant erop springen. Zelfs met echte merries liep Salmin minuten lang te zoeken en te ruiken en sprong er dan van veel te ver zijdelings op. Dit was een enorme tegenvaller en ik werd er zenuwachtig van,  dekken gebeurt namelijk onder tijdsdruk. Zelfs zo zenuwachtig dat ik besloot mijn eigen merrie Rawaan live te dekken in plaats van inseminatie door de arts. In de hoop dat het goed zou gaan. En dat deed het. Ze was na de eerste keer meteen drachtig.

Afgelopen januari werd Salmin zijn eerste prachtige dochtertje geboren, Rowayda, dat inmiddels helaas samen met haar moeder naar een nieuw huis verkocht is.  Maar dan nu was het mijn taak om Al Maha drachtig te krijgen van meneer Salmin.  Voor degenen die ons nog niet zo goed kennen, Maha is een klein rampje met drachtig worden. Anderhalf jaar hebben we geprobeerd voordat afgelopen januari zij een zoontje baarde. Ze wordt vreselijk moeilijk hengstig, heeft onregelmatige cyclussen en raakt soms in paniek bij het opvoelen waardoor er slechts weinig artsen willen helpen. Bijkomstige problemen zijn het feit dat ze als veulen haar onderkaak gebroken heeft en dus soms moeite met tanden en voeding heeft. Maar ook dat ze helaas de eerste  (zijn er vast wel meer ) Arabier is die ik ben tegen gekomen die niet tegen de hitte kan. Stijgt de temperatuur boven de 30 graden dan staat ze peentjes te zweten en is acuut niet meer hengstig. Afgelopen maanden dus een ramp met die verschillende hittegolven achter elkaar.

Sinds de geboorte van Marzouk is Maha slechts eenmaal zo goed hengstig geworden dat we met hulp van de arts en Estrumate haar konden dekken. Salmin leek in dat jaar mentaal gegroeid want hij hopste er zo op. Ik zal jullie verdere details besparen maar hij werd zelfs zo enthousiast dat hij met twee achterbenen op en neer sprong, hetgeen mij en de grooms die hem en Maha vasthielden een enorme lachbui bezorgde.

Na 16 erg lange dagen konden we eindelijk eens kijken. Niet drachtig. Arts zei meteen dat we een uitstrijkje gingen maken en uitzoeken waarom ze nu weer niet drachtig werd. Ook werd me een beetje de wacht aan gezegd: of ik wel alsjeblieft Marzouk wilde spenen anders had het hele process geen zin. Veel Arabische merries (het ras is zowieso al niet heel erg vruchtbaar) worden niet goed hengstig als er nog kroost omheen loopt. Zo gezegd zo gedaan, ook Marzouk is naar een nieuw huisje gegaan.

Maar nu een week later, worden we nog steeds niet hengstig, en Salmin maar schreeuwen iedere keer als de boxdeur van Maha ook maar kraakt. Wel heb ik zoals ik schreef iets nieuws geleerd. Dat het imuunsysteem van een hengst enorm keldert in de 24-48 uur na de dekking. Salmin had ineens een schimmel op zn borst. De arts wist eerst niet zo goed wat het was maar ik had niet vermeld dat er gedekt was. Na een week verscheen het ook ineens in zijn gezicht en een andere arts herkende het als een schimmel en vertelde mij dat na het dekken hengsten enorm vatbaar zijn voor zulk soort huidaandoeningen en ook gewichts verlies (ja hij was ook wel een beetje afgevallen). Hop een speciale shampoo plus creme erop en hij wordt weer de oude.

Er even over nagedacht en ja het is wel logisch. De arts sprak over stress, en dat wordt natuurlijk ook veroorzaakt door hormoon schommelingen. Als ik hem weer zo wild over zijn boxdeur zie hangen en hij gilt weer eens lekker veel te dicht bij je oor dan snap ik goed dat hij slachtoffer is van langdurige stress want hij onthoud weken lang welke merrie zijn “bruid”is, zoals ze dat hier in Egypte noemen.

One thought on “Hormonen en stress”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *